Take a tour of the Global Change Institute Living Building and see how a sustainable building operates.
Take a tour of the Global Change Institute Living Building and see how a sustainable building operates.

Want to see how a busy workplace and function centre operates for most of the year with no air-conditioning in Brisbane's sub-tropical climate? 

Curious to learn about the innovative materials that were used to achieve a zero-carbon, sustainable building of the future? 

The GCI operates as a zero-energy and zero-carbon workplace designed to work with the natural environment.

The building is naturally ventilated for most of the year and generates and stores all its own power on-site through renewable solar energy sources.

It features a sun-shading system that tracks the sun and protects the glass louvers from the heat of the sun, while encouraging natural ventilation.

  • The air flows across occupied office spaces to the central atrium which acts as the building's lungs, discharging warm air through its thermal chimney.
  • The translucent atrium roof optimises natural light to the interior and is also heat-resistant.
  • The building is cooled with chilled water flushed through exposed sculptural precast floor panels.
  • A 60,000 litre rainwater storage tank services the hydronic cooling system, kitchen and shower and optimal natural lighting is supported by environmentally-friendly LED lighting.
  • A green wall, bush tucker garden and bio-retention basin breathe life into the building's green ethos, and UQ's St Lucia campus pedestrian links provide easy access by foot or bike.

Want to learn about the features of the building? Check out our online guide here.

Connect with us